Tips voor koffie uit je volautomaat

Tips voor koffie uit je volautomaat

Tips voor koffie uit je volautomaat? Dat klinkt overbodig. Een volautomaat doet toch alles automatisch? Maar je herkent vast de volgende situatie wel. Op bezoek bij familie of kennissen zie je vanuit je ooghoek in hun keuken een prachtige volautomaat van een bekend Zwitsers merk staan. Je kunt niet wachten totdat je gastheer een kop koffie aanbiedt. Het apparaat blinkt als een nieuwe Mercedes in een showroom met evenzoveel aantrekkingskracht. Een prachtig ontworpen front met hightech bedieningspaneel, een ingebouwd minimalistisch vormgegeven melkschuimdispenser met daarnaast een batterij hippe kopjes uitnodigend uitgestald op een dienblad. 

De prietpraat van het gezelschap waait langs je heen terwijl je verwachtingsvol mijmert over een professioneel ogende kop koffie waar de heerlijkste aroma’s vanaf komen. Filmbeelden gaan door je hoofd. Je waant je in een koffiereclame waarbij alles in stemmig goudgeel licht is gehuld. De mooiste mensen nippen extatisch aan glazen vol dampend donkerbruin vocht met perfecte cremalaagjes. George Clooney draait zijn gezicht naar je toe en opent zijn mond om nonchalant-verleidelijk kijkend zijn zorgvuldig bedachte million-dollar oneliner uit te spreken.

 “Lust je koffie?” klinkt het opeens uit de mond van je gastheer. Weggerukt uit je dagdromen antwoord je iets te luid: “Ja graag!”. “Zwart alsjeblieft” voeg je er nog snel aan toe om vooral, net als George, het pure spul te ervaren zonder afleiding in de vorm van een sloot melk of een schep suiker. Quasinonchalant sta je op en slof je achter je gastheer aan om te ervaren hoe dat staaltje exquisiet vormgegeven techniek uit het thuisland van de kaasfondue deze belofte gaat waarmaken. 

Maar dan gebeurt het; uit een keukenkastje komt een aangebroken zak huismerk koffie van een discounter. De in een felgele ster vermelde speciale aanbiedingsprijs is duidelijk te lezen. ‘Één kilo voor slechts €5,99 !’ schreeuwt het etiket. Uit de ingewanden van de prijzige volautomaat is gedempt het geluid van het keramisch maalmechaniek te horen. Je hebt nog steeds een rotsvast vertrouwen in de wonderen van de hedendaagse techniek. Uit zo’n machine komt immers altijd de heerlijkste koffie? Maar dan volgt de deceptie. Bij de eerste slok slaat de twijfel toe. De koffie smaakt vlak, een beetje zurig met een niet te definiëren bijsmaak. “Is het geen heerlijke koffie?” vraagt je gastheer met een ondertoon die niet uitnodigt tot tegenspraak…

…De moraal van dit verhaal is duidelijk. Slechte kwaliteit ín geeft slechte kwaliteit uit. Van een overjarige inferieure koffieboon kun je nou eenmaal geen heerlijk bakje leut zetten. 

Heb je thuis zelf een volautomaat – en dat hoeft helemaal geen hightech merkmachine van € 2.500 of meer te zijn – dan kun je met verse bonen van goede kwaliteit een verrassend lekkere koffie zetten. Een aantal simpele tips voor koffie uit je volautomaat helpt je daarbij. Wanneer je je daar aan houdt zul je ervaren dat je dagelijkse kop koffie verandert in een geluksmomentje.

Water

  • Gebruik eens flessenwater, vooral als je in een gebied woont waar veel kalk in het water zit. Het kan sowieso geen kwaad om het verschil eens te proeven. Het klinkt misschien wat overdreven maar er is een simpele verklaring waarom flessenwater beter zou kunnen zijn. In kraanwater zitten vaak al veel stoffen opgelost. En logischerwijs hoe meer mineralen en dergelijke er in oplossing zijn hoe minder van de koffie-extracten nog in datzelfde water kunnen worden opgelost.

Verhouding

  • De gemiddelde verhouding tussen koffie en water is 1:18. Een volautomaat maalt tussen de 6 ½ en 9 gram koffie per kopje. Dus uitgaande van een gemiddelde van 7 ½ gram heb je een optimaal kopje koffie wanneer je er 135ml water doorheen laat lopen. Bij veel machines hoef je alleen de zetknop maar vast te houden en pas los te laten wanneer je deze hoeveelheid hebt. De machine staat nu ingesteld op deze hoeveelheid.

Tijd

  • De beste koffie krijg je bij een doorlooptijd van tussen de 25 en de 30 seconden. Wanneer de koffie langer doorloopt dan is er sprake van over-extractie. Veel mensen denken dat ze daarmee de koffie minder sterk maken, maar het tegendeel is waar; Je koffie wordt bitter omdat er na verloop van tijd eigenlijk alleen nog maar bitter smakende cafeïne uit je koffie gehaald wordt. Wanneer het langer dan dertig seconden duurt om je kop koffie te zetten stel dan de maalgraad van je machine wat grover in. Wanneer je koffie te snel doorloopt dan zet je de maalgraad wat fijner.

Koffie

  • En last but not least, koop goede koffie. Kies een lekkere Single Origin uit onze collectie, ga zelf aan de slag en probeer de optimale combinatie te vinden. Het kost een beetje tijd en wat koffie om uit te proberen, maar het is beslist de moeite waard.

Laat in een reactie weten of het bij jou gelukt is om de perfecte koffie te zetten met deze simpele tips. Lees ook eens het artikel van Jessica Tolboom hoe je meer uit je volautomaat haalt. Succes!

Met vriendelijke koffiegroet,

Koen

Costacorvo wereldkoffie

Deze post heeft een reactie

  1. Avatar

    …goede tips over het gebruik van een koffiemachine! Deze leverden ook bij mijn volautomaat een heerlijke koffie op! Maar dat ligt inderdaad ook aan de bonen zelf. Ik moet toegeven dat ik sinds het drinken van koffie van vers gebrande Costacorvo boontjes nooit meer een aanbiedingszak in een supermarkt heb gekocht.
    Na proeven van de diverse bonen heeft de Etiopische en Cubaanse boon mijn “smaak”voorkeur.

Geef een reactie

Buy for 35,00 more and get free shipping